Optikára gyűjtök – “Kívánságlista”

GrafUr Technika & Iromány 1 Comment

Ezt a kis apró gombot a fotóblogomra azon prózai okból tettem ki, hogy megadjam a lehetőségét két kis álmomhoz közelebb jutást… Najó, nem is kettő, hanem egy kicsit több:

Az egyik egy fix 50-es optika megvásárlása, a lehető legnagyobb fényerővel, azaz lehetőleg 1,4-es rekeszértékkel, vagy ami a nonpluszultra lenne, az egy 1,2-es rekesz (najó, ez elég valószínűtlen). Eddig mindig csak 2,8-as rekesz fölött fotóztam, azt is csak a kis A700-as Canon-ommal tudtam elérni, Bruti jelenlegi két optikája csak 3,6 fölött tud fotózni. Ezért jó lenne már egyszer kipróbálni milyen 2-es rekesz alá menni, és a kevésbé jó fényviszonyok mellett is különleges képeket, különleges mélységélességgel csinálni

Lehetséges befutók:
1. Sigma 50 mm f1.4 EX DG HSM (110 000 Ft)
2. Canon EF50 1/1.4 USM (100 000 Ft)
3. Canon EF50 1/1.8 II (30 000 Ft)

A másik egy igazán nagy látószögű objektív beszerzése. Szeretném kipróbálni milyen is egy 18 mm fókusztávolság alatti objektívvel fotózni. Mindigis tetszettek a különleges, nagy látószöggel készült fotók, ezért jó lenne egy olyan optika beszerzése, ami tud 10 mm környéki fókusztávolságot.

Lehetséges befutók:
1. Sigma EX15/2,8 DG Diagonal Fisheye (160 000 Ft)
2. Sigma EX10-20 F4,5-5,6 DC HSM (130 000 Ft)
3. Tokina AF12-24 F/4 AT-X124 (150 000 Ft)

Ez a kettő az elsődleges cél, a másodlagos pedig ott jön számításba, hogy bizony Bruti nem örök éltű. Használtan vettem, 16 ezer expóval, és azóta csak dobálom bele az ezreseket. Egy ilyen gép 30-50000 expónál nem nagyon bír többet, de a veszély már 20 ezer környékétől jócskán megvan… Ezt pedig már átléptem, szóval ideje gondolkodni, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy utódra, ahhoz pedig tetemes mennyiségű pénzre…
Arról persze nem is beszélve, hogy az én kis Brutim 2003-as kiadású modell, az elsőgenerációs digitális tükörreflexes gépek egyike, ami sok hátrányt foglal magában. A kis felbontás (6 megapixel) mellett gondot okoz a lassúsága (mind bekapcsolásnál, mind képmentésnél), de a képérzékelő érzékenységével se teljesen vagyok kibékülve, a 3-4 kiégett (így mindig világos pontként zavaró) pixelről nem is beszélve…

Lehetséges befutók:
0. Canon EOS 40D (kifutott darab, de még 170-180 000 Ft környékén elérhető)
1. Canon EOS 500 D (170 000 Ft)
2. Canon EOS 450 D + IS 18-55 obi (150 000 Ft)
3. Canon EOS 50D (240 000 Ft)

Update:
Miután a legfelső vágy teljesült (fix 50-es optika), újabb igényként felmerült bennem, hogy egy partyfotózáshoz és portréfotózáshoz elengedhetetlen kellék: külső vaku. Talán a legegyszerűbb fotós pénzkereseti lehetőség, az a partyfotózás, ezért jó lenne végre egy kicsit pénzt is keresni ezzel a dologgal, amihez pedig egy ilyen külsővaku elengedhetetlen (már a fotós jelentkezési lapnál is ott van.. 🙂 ).

Lehetséges befutók:
1. Dörr DAF-34 (24 000 Ft)
2. Soligor DG-34 AF (25 000 Ft)
3. Soligor DG-42 AF (33 000 Ft)

No, és ha már utólag ideírtam az árakat és kiraktam a linkeket, akkor utólag hozzáteszek egy idevágó szlogent is:
“Merj nagyot álmodni!”

És ha valaki a blogomat nézegetve, a fotóimat látva úgy érezné, olthatatlan vágyat érezne, hogy a fenti felsorolásokban szereplő tárgyak elérésében segédkezne, akkor annak szolgál itt ez a gombocska, lejjebb.

Banki átutaláshoz szükséges adatok (mégiscsak ez a legegyszerűbb, legjobb):

Természetesen abban az esetben, ha nem akar valaki banki átutalással bajlódni, erre az esetre itt ez a PayPal-os fizetési lehetőség. Ehhez már egyszer megírtam egy kis okosságot, így bemásolom ide is, hátha egyszer valakinek jól jön még:

Klikk erre a gombra a PayPal weboldalára ugráshoz!

Talán a PayPalt egy mai kor internetezőjének fölösleges bemutatni. De azért röviden, a Wikipédiából idézve: “A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez a név szinonímaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.” Az én szavaimmal: a PayPal egy nemzetközileg nagyon elfogadott, Amerikában rendkívül népszerű rendszer, amely azért jött létre, hogy megkönnyítse az internetes vásárlást. Könnyedén vásárolhatunk  / utalhatunk pénzt akár amerikai félnek is (tapasztalat), rendkívül gyors, és az alternatívákhoz képest olcsó rendszer! Nem kell félni tőle, ugyanis az adatok mindig-mindenhol https, azaz biztonságos módban közlekednek, erről a böngésző címsorában, vagy pedig lent, az állapotsorban bizonyosodhatunk meg.

Itt az adományozához nem kell semmit sem létrehozni, lényegében csak egy kártyás vásárlásként történik az egész. A fenti gombra klikkelve egy új ablakban megnyílik egy biztonságos (https) kapcsolat, ahol elsőként meg kell adni az adni kívánt pénzösszeget, forintban. Miután ez megtörtént, rá kell klikkelni az “Update Totals” gombra, ezzel a rendszerbe küldve az adatot. Ez után jön a java, azaz a bankkártya adatainak megadása.
Ez ugyanolyan, mint az interneten vásárlás. Nem kell félni tőle, még az OTP-s kártyás vásárlásos oldalnál is biztonságosabb (amint például a mav-start.hu is használ), csak nekünk, magyaroknak ilyen idegen még ez a PayPal.

No, a lényeg, hogy elsősorban megadjuk az országot (Country), ami ugye “Hungary” (ez után várni kell egy kicsit, míg az oldal újratöltődik!!), majd meg kell adni a vezeték és a keresztnevet. Ezt, amikor kipróbáltam nem fontos pontosan megadni, elég valamit beírni. 
Ez után a bankkártyánk elején látható 4×4 számjegyet kell beírni, majd az alatta lévő “Expiration Date” mezőbe a bankkártya lejárati idejét hónap/év formátumban, mellette pedig a bankkártya hátoldalán található 3 számjegyet.

Ez alatti adatokat nem igazán értem, hogy miért kéri a Paypal, de kötelező kitölteni. Meg kell adni a címet (Billing Adress Line1), a várost (City), a postai irányítószámot, a telefonszámot, és az emailcímet is, de a rendszer az összes mezőbe elfogadja a hülyeséget is, tehát egyáltalán nem fontos adatok! Mindenki azt ír be, amit akar. Amikor megérkezik hozzám a pénz, akkor ezen adatokból én a nevet, és az emailcímet látom, a többi nem jelenik meg sehol sem.

Egy példa a kitöltéshez:

Ezt követően amint ráklikkelünk a “Review Donation and Continue” gombra, már érkezik is az SMS a telefonunkra a kártyás vásárlásról, és rögvest meg is érkezik a pénz hozzám, a PayPal-os számlára. Sajnos a rendszer itt is felszámít utalási költségeket, amit az átutalt pénzösszegből von le. Pontos értékeket nem tudok, de ha jól emlékszek, pénzösszeg függő a levonás mértéke. Így, amikor kipróbáltam, és 100 Ft-ot utaltam magamnak, konkrétan 0 Ft érkezett meg, ugyanis alacsony összegeknél fix 100 Ft-ot von le a paypal az utalásért…

Klikk erre a gombra a PayPal weboldalára ugráshoz!


Nos, hát köszönet annak, aki végigolvasta ezt a sok zagyvaságot, annak meg méginkább, aki esetleg segít hozzájutni a fenti kívánságlista egyes darabjaihoz, amikkel talán emelhetem majd ezen blogom színvonalát, elmélyítve fotós ismereteimet.

Comments 1

Szólj hozzá! Írj egy kommentet!